Terraferida
Més de 4.200 persones i 165 entitats han signat el manifest que rebutja més autopistes a Mallorca.
El manifest fa una crida per una Mallorca més verda, més digna i més justa.
terraferits 21/04/2019 - 09:45:13

Més de 4.200 persones i 165 entitats han signat el manifest que rebutja més autopistes a Mallorca.

El manifest fa una crida per una Mallorca més verda, més digna i més justa.

La Plataforma Antiautopistes va llançar fa uns mesos el manifest "Crida per una Mallorca més verda, digna i justa" amb l'objectiu d'impulsar el debat per aconseguir unes illes més verdes, menys massificades i més justes socialment. Al manifest s'hi han adherit més de 4.200 persones de fins a 30 països i més de 160 entitats de les Illes Balears:

"Aquesta és una crida a totes aquelles persones que estimen Mallorca, que creuen i senten que val la pena conservar el seu paisatge, els seus ecosistemes naturals i agraris i la seva fràgil bellesa. Aquesta és una crida urgent de persones com tu, com vosaltres, que veieu amb preocupació com la massificació turística, l'excés d'edificació i el model viari basat en grans autopistes posen l'illa en perill fins a un límit que no haguéssim imaginat mai". El text fa esment de la situació urbanística i alerta que "Darrere les noves autopistes, hi creixen urbanitzacions i grans xalets aïllats, s'edifiquen els boscos, les muntanyes i les terres fèrtils que han sostingut la vida fins als nostres dies. Darrere cada nova carretera hi apareixen grans centres comercials multinacionals, polígons industrials i pedreres, que eliminen o substitueixen l'agricultura, les botigues tradicionals, els artesans i les petites indústries locals que donen sentit als pobles i a l'illa".

Tot i l'excés de construcció de les darreres dècades, a les Illes i l'increment de places residencials i turístiques ha seguit augmentant i ja supera els 2 milions. Els plans urbanístics vigents però, no sols no aposten per frenar aquest creixement, sinó que permeten un creixement de fins a 3,7 milions de places. És urgent per tant retallar aquestes xifres de manera dràstica i frenar el model de mobilitat i d'autopistes hegemònic que es segueix implantant.

El manifest fa una crida a tota la societat i lamenta que les institucions públiques no tenguin voluntat de posar límits raonables a la crisi socioecològica que vivim. "Lamentablement, ni l'anterior Govern ni l'actual no han mostrat voluntat real per revertir aquesta situació i apostar d'una vegada per totes pel transport públic col·lectiu. De res serveixen les promeses: que els programes electorals parlin de transició ecològica; que els Acords de Govern duguin per escrit que hi haurà més i millor protecció del territori; que els plans de mobilitat assegurin que s'apostarà per la mobilitat sostenible. Perquè fins i tot, les forces polítiques que històricament lluitaven contra les autopistes –com la de Llucmajor-Campos– ara les imposen, arrasant paisatges, promeses i esperances d'un futur millor.”

El manifest exigeix frenar la construcció de més i més places i els projectes viaris absurds, apostar definitivament per un model de mobilitat racional i fa una "crida a tota la gent que estima Mallorca a sumar-se a aquest darrer crit, a mostrar el seu rebuig contra la construcció de noves autopistes, carreteres i urbanitzacions i a l'urbanisme depredador."

Nombroses personalitats de les Illes lligades a la cultura i a les lletres com Llucia Ramis, Biel Mesquida, Maria del Mar Bonet, Ferran Aguiló, Sebastià Alzamora, Miquel Àngel Llauger, Joan Manuel Pérez i Pinya, Caterina Alorda, Pere Vicenç, Lluís Ballester, Maria Antònia Oliver, Francesca Salvà, Julio César Pérez, Maria Muntaner, Lluqui Herrero i tot un seguit de professionals de diferents àmbits com Maria Ballester, Francesca Mas, Jaume Manresa, Miquel Cardell, Jorge Riechmann i Yayo Herrero, que també s'han adherit al manifest i han expressat el desig de ser presents a la cloenda i entrega de signatures, que seran lliurades dilluns al registre del Consell de Mallorca.

El text íntegre a : https://autopistamai.org/


Reciente
Visto
Comentado