El martes 15 Assaig de les Completes y luego el 16 y el 17 la traca mayor
La Concòrdia luce multitudinaria y pletórica en una velada histórica donde Manacor toma impulso para una semana cargada de actos
Hoy sábado 12 de enero de 11 a 13 horas en el Claustre de Manacor, Talleres, Mostra de Dibujo Infantil. Por la tarde a las 17h en el Museo la Peça del mes. A las 19:30h en el Teatre la Comedia.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 12/01/2019 - 07:51:51
Fueron llegando ordenadamente los simpatizantes de Sant Antoni a la plaza de referencia y poco a poco se puso el cartel de no caben mas. Gran torrada, mucha alegría, cuantiosa juventud..

Sant Antoni en Manacor toma impulso en la plaza de la Concòrdia y llena una vez más de tradición y de seguidores en los cantos del Assaig dels Goigs de Sant Antoni y la Ximbombada. Fueron llegando ordenadamente los simpatizantes de Sant Antoni a la plaza de referencia y poco a poco se puso el cartel de no caben mas. Gran torrada, mucha alegría, cuantiosa juventud, y todo en su sitio.

Varios asistentes nos dijeron, “vosotros la prensa decirle al Patronato que es mejor que ofrezcan mistela, porque el vino elegido para la ocasión es veneno y termina con el estómago del más resistente”. Tome nota Antoni Gomila, aquí en el municipio tenemos los mejores caldos del mundo y tampoco se necesitan muchos litros, que asesoren los Tastavins. Los entiendo, que le van a decir a un riojano. 

“Vosotros la prensa decirle al Patronato que es mejor que ofrezcan mistela, porque el vino elegido para la ocasión es veneno y termina con el estómago del más resistente”. Tome nota Antoni Gomila.

Hoy sábado 12 de enero de 11 a 13 horas en el Claustre de Manacor, Talleres, Mostra de Dibujo Infantil. Por la tarde a las 17h en el Museo la Peça del mes. A las 19:30h en el Teatre la Comedia de Sant Antoni. Y el domingo a las 18h se repite en el teatro la misma comedia. El martes 15 Assaig de les Completes y luego el 16 y el 17 la traca mayor con los Foguerons y las Beneides.

A Tope como cada año y seguimos creciendo. Hay programa de actos anexo y propios en Porto Cristo, S'Illot, Son Macià, Calas de Mallorca, Son Negre. Los núcleos urbanos y diseminados del municipio y sus importantes localidades intentan darle personalidad a la celebración de Sant Antoni con cuño diferente y programa de actos personalizado. En Porto Cristo residen 8.000 personas y en S'Illot y Cala Morlanda 2.400, además Son Macià cierra las fiestas. 

Una multitud fa ressonar els goigs de Sant Antoni i les ganes de festa arran del foc a la plaça de la Concòrdia. El fred no ha aconseguit apagar la flama d’una de les vetllades més santantoniera del municipi. Els acords dels goigs, les gloses i les ximbombes han acompanyat la banda sonora de centenars de veus que han cantat els goigs de Sant Antoni en el tradicional assaig de la plaça de la Concòrida. La gran quantitat de gent que ha participat a la torrada prèvia a l’assaig dels goigs ja feia preveure que serien moltes les veus que entonarien els goigs de Sant Antoni durant la nit. A les nou del vespre la plaça ja era ben plena de veïnats i veïnades que esperaven el caliu de les torradores per poder començar a sopar.

El pa, la llonganissa, els botifarrons, la panxeta i el llom no varen faltar damunt les torradores i amb la panxa plena molts dels assistents a la festa varen agrair el vi, la mistela i les herbes que el Patronat de Sant Antoni va oferir a tothom. Passades les deu de la nit, un coet anuncià que faltaven pocs minuts perquè els integrants de la banda de música agafassin els seus instruments. Va ser aleshores quan tothom va acostar-se al foc per perpetuar el cant que a Manacor és sinònim de festa. “Siem devots de bon cor; d'aquest sant prodigiós; pagesos i conradors; i vilans de Manacor”. I així ho feren, els santantoniers més devots de la festa no es perderen cap dels ingredients de l'Assaig dels goigs de sant Antoni que la nit de divendres dia 11 ha fet omplir la plaça de la Concòrdia de gent i de bauxa.

L'èxit d'aquest acte any rere any es mesura en la gran quantitat de gent que no necessita els goigs impresos per cantar-los. Tot i això el Patronat segueix repartint-ne perquè tots aquells que encara no els saben puguin aprendre'ls. L’assaig va ser llarg i els músics que envoltaven el fogueró repetiren la tonada fins que tothom hagué cantat tant com va voler. Tot i així, els goigs no varen assaciar les ganes de bauxa dels assistents. Després de l’assaig, les ximbombes i les gloses agafaren el relleu per retre homenatge a la part més crítica i ancestral de la festa.

Amb tot, aquesta no és l’única festa que servirà per continuar celebrant les festes de Sant Antoni del municipi de Manacor. Dissabte dia 12 a partir de les 11 h al claustre de Sant Vicenç Ferrer de Manacor tendrà lloc la VII Mostra de dibuix infantil de Sant Antoni i el taller de flors de paper. Més tard, a les 19.30 h el Teatre de Manacor acollirà la representació de la Comèdia de Sant Antoni, que es repetirà diumenge dia 13 a les 18 h.

A Porto Cristo dissabte dia 12 la festa comença amb la sortida de na Tonina, que farà un recorregut pel poble fins arribar a la plaça de ses Comes, on se celebra un sopar de pa i taleca i on s’assajaran els goigs de Sant Antoni. I a partir de les 21.20h el Centre de Cultura de Porto Cristo acull un any més el combat de picat. Gloses a rompre i una bona bauxa serviran per encetar el calendari santantonier de Porto Cristo. A Son Macià dissabte dia 12 de gener a les 20.30 els dimonis fan la primera ballada a la plaça de davant el Centre Cívic i a continuació se celebrarà una torrada en la qual tothom podrà sopar de pa i taleca. I també dissabte dia 12 a Cales de Mallorca, a les 20.30 h una gran dimoniada posarà el ball i la tradició arran del fogueró.  

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado