CAIB
1.144 places a les Balears per a les oposicions docents del 2020
Inclouran places de música, arts escèniques, arts plàstiques i disseny
caib.es 12/12/2019 - 14:10:07

1.144 places a les Balears per a les oposicions docents del 2020Inclouran places de música, arts escèniques, arts plàstiques i disseny. Del 2017 al 2020 s’hauran tret 3.481 places d’oposició. Es preveu convocar noves oposicions el 2021. Es manté una oferta destacada de places de suport educatiu

El conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March, acompanyat de la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, han presentat avui l’oferta d’oposicions docents per al 2020 a les Illes Balears. En total es trauran 1.144 places a les Illes Balears distribuïdes entre infantil i primària, secundària, formació professional, escoles oficials d’idiomes, música i arts escèniques, i arts plàstiques i disseny.

La suma de l’oferta de places des del 2017 a la nova convocatòria del 2020, amb 1.144 places, suposa que des de 2017 s’hauran tret 3.481 places d’oposició. La convocatòria de totes aquestes places ha contribuït a la baixada de la taxa d’interins, ja que es va començar la legislatura amb un dels percentatges d’interins docents més elevats de l’Estat, el 37,14 % d’interins amb places vacants i actualment, després dels processos d’oposició del 2017, el 2018 i el 2019, s’ha baixat fins a un 28 % de mitjana.

L’objectiu de la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca és el de baixar el percentatge de docents fins arribar aproximadament a un 10 % del total, això dotaria les plantilles dels centres educatius de major estabilitat, que és un dels requisits indispensables per garantir la implantació de millores pedagògiques efectives.

En aquest sentit, Martí March ha explicat que "amb aquestes oposicions esperam arribar ja a un 22% d'interins. Es tracten de xifres clares i contundents que demostren que la política d'aquesta Conselleria és la d'estabilitzar els docents". El conseller ha volgut destacar que es fa un esforç important per consolidar places a Eivissa i Formentera ja que són les illes que tenen una taxa d'interins més elevada.

Per la seva banda, la Rafaela Sánchez, ha destacat que "aquesta conselleria ha lluitat per estabilitzar les plantilles del centre, i ja es compta amb un 85% de places en plantilla de secundària i un 92% en primària, que són les places que es podent treure a oposició, i això permet que siguem una de les poques comunitats que treu places reals i no té professorat en situació d'expectativa de destí". 

Tot i que els percentatges més elevats de places corresponen a professors de secundària,  (557 places, el 48,68 %) i mestres d’infantil i primària (410 places, el 35,83 %), una de les novetats més destacables de la nova convocatòria d’oposicions és l'àmplia oferta de places de suport educatiu, un total de 132, que corresponen a les especialitats de pedagogia terapèutica (75) i audició i llenguatge (25) a primària i orientació a secundària (32).  Bona part de la raó d’aquest increment de l’oferta de places respon a la voluntat de la Conselleria d’incrementar la presència d’orientadors als centres de primària, a més de consolidar els equips de suport de tots els centres educatius.

Una de les novetats de la convocatòria del 2020 és que es treuen 36 places per a professorat de música i arts escèniques i 11 places per a professorat d’arts plàstiques i disseny. Cal recordar que el 2019 es varen oferir més places per a professorat de formació professional, i ara es tornen prioritzar les places de les especialitats en les quals hi ha més vacants i menys aspirants, com les que corresponen a especialitats musicals, d’arts plàstiques, d’alemany o relacionades amb ensenyaments tècnics de formació professional, com ara cuina o manteniment de vehicles, entre altres.

A nivell general es treuen a concurs un total de 115 places (78 a Mallorca, 17 a Menorca, 17 a Eivissa i 3 a Formentera).  Les convocatòries d’oposicions per al 2018, el 2019 i el 2020 s’han plantejat de manera que cada opositor tingui dues oportunitats de presentar-s’hi. En total, a Mallorca s’oferiran el 68 % de les places, el 9,52 % a Menorca, el 20,01 % a Eivissa i el 2,44% a Formentera.

Reciente
Visto
Comentado