M. Magdalena Salas, directora del Museu d'Història
Associació Cultural S'Agrícola a Manacor 2024: Joan Riera Ferrari, Antoni Ferrer, Toni Planissi i Xisco Fuster, Llorenç Gibanel, Magdalena Salas
El proper divendres dia 26 d’abril a les 20 hores s’Agrícola serà escenari de la presentació del llibre «Una droga llamada Helen, (otra) película rodada en Mallorca”, d’Antoni Ferrer Vallespir.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 23/04/2024 - 04:19:00
2 de maig amb dues exposicions de fotografies i obra diversa de Joan Riera Ferrari, seguiran dia 3 amb una conferència i dia 4 amb un recital i concert commemoratiu de cloenda. Tal com podeu veure al document

L'Associació Cultural Riera Ferrari i l'Associació Cultural S'Agrícola es complauen a convidar-vos al Memorial Riera Ferrari 2024 organitzat per tal de recordar i homenatjar l'artista amb motiu de l'efemèride del seu traspàs. Els actes s'inauguraran dijous 2 de maig amb dues exposicions de fotografies i obra diversa de Joan Riera Ferrari, seguiran dia 3 amb una conferència i dia 4 amb un recital i concert commemoratiu de cloenda. Tal com podeu veure al document adjunt. Esperam comptar amb la vostra presència.

PRESENTACIÓ DEL NOU LLIBRE D’ANTONI FERRER VALLESPIR A S’AGRÍCOLA. El proper divendres dia 26 d’abril a les 20 hores s’Agrícola serà escenari de la presentació del llibre «Una droga llamada Helen, (otra) película rodada en Mallorca”, d’Antoni Ferrer Vallespir.

El passat dissabte dia 20 d’abril es va inaugurar a s’Agrícola una exposició de vinyetes i pintures de Llorenç Gibanel

L'obra és un exhaustiu repàs a través del que es denomina buidatge d'hemeroteca d'una de les pel·lícules menys conegudes de les filmades a l’arxipèlag balear, «Una droga llamada Helen», des que es va començar a rodar a l’Eurotel de Costa dels Pins al setembre de 1969 fins a la seva estrena al Palau Avinguda de Palma el 14 de setembre de 1971 i mesos més tard a la Sala Imperial de Manacor el 2 de març de 1972, i el que ha quedat d'ella en el transcurs del temps.

Cal recordar que el manacorí Gaspar Forteza Esteva, que en aquella època treballava a l’Eurotel on s’allotjava l’equip de filmació, va tenir un petit paper a la pel·lícula. A més de l’autor Antoni Ferrer intervendran Antoni Truyols i Gaspar Forteza. Després de les intervencions es projectarà la pel·lícula. Antoni Ferrer Vallespir és periodista, investigador i activista cultural, va editar i va dirigir la revista de Manacor Perlas y Cuevas fins al seu tancament al desembre de 2023. Actualment dirigeix És Cau edicions, segell editorial que va fundar al maig de 2023.

Molt vinculat a l'ambient cultural i artístic manacorí, participa, - o ha participat,- de manera molt activa en fundacions, institucions i patronats de caràcter municipal i associacions majoritàriament culturals. Ha presentat llibres, pel·lícules i exposicions, ha pronunciat conferències i pregons, ha moderat debats, ha participat en programes televisius i radiofònics i ha estat col·laborador en mitjans de comunicació d'àmbit insular. És, a més, autor de nombrosos treballs de recerca històrica que han vist la llum en llibres col·lectius, revistes especialitzades i mitjans informatius digitals.

TONI PLANISI I XISCO FUSTER PRESENTEN AMB ÈXIT EL SEU NOU CÒMIC A S’AGRÍCOLA. Sota el títol 'Santanyí. Una preqüela de l'Imperi Mallorquí' (El Gall Editor) es va presentar aquest dijous a l'Associació Cultural s'Agrícola el darrer llibre dels manacorins Toni Planissi i Xisco Fuster, una peculiar història il·lustrada de Mallorca des de els primers pobladors fins a l'arribada de Jaume I i la conquesta catalana. En la presentació, conduïda pel periodista Sebastià Sansó, els autors van recordar els orígens de la idea, sorgida de la troballa d'un manuscrit satíric del segle XIX a un sòtil de Es Llombards, i com . a partir d'aquí, n'han fet una adaptació tan particular com fantàstica.

La sala d'actes de l'Agrícola es va omplir per escoltar la parella d'autors, que ja tenen dues obres d'un format similiar i que ja foren uns èxits de vendes; dues joies del còmic mallorquí contemporani com són Els darrers dies de l’Imperi Mallorquí (2014) i Un infern a Mallorca (2018). Reflexions sobre el present del còmic en català, els referents dins el món de l'humor i la il·lustració o les expressions o flestomies recuperades al text, van omplir de rialles els 45 minuts llargs que durà l'acte de presentació.

“Ens van demanar adaptar-la, la qual cosa fou un honor que no podíem deixar passar. Vàrem començar escrivint un guió, a muntar una estructura fins que n’ha sortit ‘això’ que ja està a punt de sortir a la venda”, afegeix Planissi. “Llorenç Bonet i Miquel Clar, que així es deien els autors (que firmaren el manuscrit sota els pseudònims Zolerno Boten de l’Arc i Gumeli Carvilla), eren dos personatges ben particulars que ja havien escrit un altre llibre relatant una volta a Mallorca en llaüt, per exemple”.

Al final de l'acte Planissi i Fuster van signar nombrosos exemplars del darrer còmic i de l'anterior, 'Un infern a Mallorca' inclòs en el mateix preu en deferència als assistents. A partir d'ara qui vulgui adquirir un exemplar de 'Santanyí. Una preqüela de l'Imperi Mallorquí' haurà d'anar a Sin Còmics, al final del carrer d'Artà de Manacor.

INAUGURADA L’EXPOSICIÓ DE VINYETES I PINTURES DE LLORENÇ GIBANEL. El passat dissabte dia 20 d’abril es va inaugurar a s’Agrícola una exposició de vinyetes i pintures de Llorenç Gibanel com a primer acte d’una recordança que tant la seva família com l’Associació Cultural s’Agrícola volen tenir amb la seva figura.

El saló d’actes va resultar totalment insuficient per acollir el nombrós públic assistent entre familiars, socis, amics i també algunes autoritats entre les que cal destacar l’expresidenta del Consell Insular Catalina Cladera. Va obrir el torn de paraules Mª Francisca Forteza, en representació de s’Agrícola, la qual va recordar l’estreta relació que va mantenir en Llorenç amb l’entitat al llarg de tota la seva vida, destacant els anys que va ser membre de la junta directiva.

Després va ser el torn de Maria Duran, la qual amb gran dosis d’emoció va expressar el seu agraïment a tots els assistents, per passar a continuació a recordar que en Llorenç va fer vinyetes a totes les revistes locals de Manacor durant més de 45 anys. Va afegir que ell sempre deia que amb els seus humors expressava amb una imatge i poques paraules el que hauria d’haver escrit amb un article d’opinió. Les seves vinyetes tenien un component irònic, encara que aquesta ironia procurava no ser ofensiva quan es referia a persones singularment identificades.

Va parlar també de les seves pintures, les quals només eren conegudes per familiars i amics més propers ja que en Llorenç, per un excés de modèstia, no va voler exposar-les, malgrat ser convidat a fer-ho en múltiples ocasions.

Va acabar dient que ens ha deixat un llegat immaterial de lliurepensador sense convencionalismes i que un acte com el d’avui l’hagués omplert de satisfacció per l’estima que tenia a s’Agrícola. Des de l’Associació Cultural s’Agrícola volem comunicar que la recordança a Llorenç Gibanel tendrà un segon acte dia 14 de maig, en el marc de les festes de Sant Isidre de la nostra entitat.

El Cicle de conferències llums i ombres celebrat a S'Agrícola acaba amb la conferència de M. Magdalena Salas, directora del Museu d'Història de Manacor i tècnica de Patrimoni de l'Ajuntament de Manacor. El passat divendres 19 d'abril de 2024 a les 20h a l'Associació Cultural S'Agrícola, tingué lloc la darrera conferència d'enguany del Cicle Llums i ombres que pretén mostrar diferents professions des de la perspectiva de persones amb experiència dins el seu camp per tal que facin balanç de la trajectòria professional i humana que han viscut.

S'Agrícola acollí un gran nombre de persones que hi acudiren per escoltar Magdalena Salas Burguera, que és, des de fa més de vint anys la directora del Museu d'Història de Manacor i la tècnica de Patrimoni del nostre municipi. M. Magdalena Salas, que fou presentada per M. Magdalena Gelabert i Miró, ens parla de la seva trajectòria acadèmica i professional, dels eu interès per la investigació i per la innovació en el camps de la museografia i també en el de l'arqueologia, euq és la seva especialitat.

Salas ens parlà del seu dia a dia i de les experiències viscudes, de les anècdotes i de les persones, i posà damunt la taula els pros i els contres del dia a dia de la seva tasca. El nombrós públic assistent es mostrà molt interessat en els plantejaments de M. Magdalena Salas i li plantejà algunes preguntes que acabaren d'arrodonir l'acte.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado