Que donarà lloc finalment a la més coneguda cultura talaiòtica.
L’exposició “Promontoris i Murades” mostra els resultats de les excavacions arqueològiques a Sa Ferradura i Cala Morell i es pot veure fins el proper dia 6 de maig al Museu d’Història de Manacor
sa Ferradura (Manacor). Aquestes intervencions han estat dirigides pels arqueòlegs Montserrat Anglada, Maria José León i Antoni Ferrer, de Menorca; i Damià Ramis i Magdalena Salas, de Manacor.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 24/02/2018 - 10:50:00
Aquesta iniciativa dóna sentit als esfoços que feim les institucions per difondre el nostre patrimoni, un patrimoni en forma d’ossos i pedres que en aquet cas serveix per unir pobles i per projectar la nostra història.

L’exposició “Promontoris i Murades” mostra els resultats de les excavacions arqueològiques a Sa Ferradura i Cala Morell. La mostra es pot veure fins el proper dia 6 de maig al Museu d’Història de Manacor. L’exposició “Promontoris i murades. Els assentaments costaners de l'edat del bronze a Mallorca i Menorca”, s’ha inaugurat al Museu d’Història de Manacor. L'exposició mostra els resultats de les investigacions desenvolupades des de 2011 pels membres de l'equip d'arqueòlegs del projecte "Entre Illes" als jaciments costaners de Cala Morell (Ciutadella) i de sa Ferradura (Manacor). Aquestes intervencions han estat dirigides pels arqueòlegs Montserrat Anglada, Maria José León i Antoni Ferrer, de Menorca; i Damià Ramis i Magdalena Salas, de Manacor.

A la inauguració de la mostra, que s’ha celebrat l’horabaixa de dissabte dia 24 de febrer, hi han assistit la batlessa de Manacor, Catalina Riera; el conseller insular de Cultura, Francesc Miralles; el director insular de Cultura de Patrimoni del Consell de Menorca, Antoni Ferrer; la seva homòloga a Mallorca, Kica Coll; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, Antònia Llodrà; la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Salas; a més de molts dels arqueòlegs i especialistes que han participat en el projecte. L’exposició Promontoris i murades “és una oportuitat per prendre consicència de la riquesa arqueològica i patrimonial que tenim per descobrir i en aquest sentit demostram que la col·laboració entre administracions, entre museus i entre científics pot donar resultats exemplars”, ha explicat la batlessa durant el seu parlament.

L'exposició compta amb un bon nombre de peces arqueològiques recuperades als dos jaciments estudiats, algunes d'elles excepcionals dins de la prehistòria de les illes Balears.

Aquesta iniciativa dóna sentit als esfoços que feim les institucions per difondre el nostre patrimoni, un patrimoni en forma d’ossos i pedres que en aquet cas serveix per unir pobles i per projectar la nostra història cap al futur”, ha afegit el conseller insular, Francesc Miralles. I és que el projecte “Entre Illes. Insularitat, interacció amb l’exterior i complexitat social: els assentaments costaners de l’edat del bronze a les Illes Balears”, té com a objectiu recollir noves dades sobre els assentaments de l'edat del bronze situats prop del mar. Aquest projecte ha estat impulsat per l'Associació d'Amics del Museu d'Història de Manacor, l'Ajuntament de Manacor i l’Ajuntament de Ciutadella, amb el suport econòmic dels Consells de Menorca i Mallorca.

Quan es va iniciar aquest projecte, es disposava de poques dades sobre els assentaments costaners de l'edat del bronze a Mallorca i Menorca, tot i que aquest tipus de poblats són relativament abundants, sobretot a Menorca. La major part de les dades disponibles provenien només de les excavacions de Cap de Forma (Maó), excavat per un equip de la Universitat de Sàsser (Sardenya) des de 1997.

La interpretació tradicional d'aquests assentaments els relacionava amb el comerç marítim del bronze final, però gràcies a les investigacions desenvolupades a Cala Morell i sa Ferradura, avui sabem que alguns van estar ocupats ja durant la fase anterior, i que els contactes comercials amb l'exterior no semblen ser la motivació principal d'aquests assentaments. Aparentment, la seva ubicació a llocs costaners inaccessibles respon a la necessitat de defensar-se dels atacs d'altres comunitats, en diferents moments de la prehistòria que fins ara s'interpretaven com a eminentment pacífics. La prehistòria de les illes, per tant, es mostra més complexa que no es pensava fins fa uns anys.

L'exposició compta amb un bon nombre de peces arqueològiques recuperades als dos jaciments estudiats, algunes d'elles excepcionals dins de la prehistòria de les illes Balears. A través de textos didàctics, fotografies i il·lustracions realitzades expressament per l'exposició, aquest muntatge explicarà al visitant les noves dades recollides a Cala Morell i Sa Ferradura, però també un resum dels coneixements actuals sobre el segon mil·lenni a les illes Balears. Aquesta és una època cabdal de la nostra història, ja que és el moment en el qual sorgeix la primera cultura autòctona de les illes, la de les navetes d'habitació, que donarà lloc finalment a la més coneguda cultura talaiòtica.

Aquesta exposició ha estat promoguda i finançada pels Consells Insulars de Menorca i Mallorca i els ajuntaments de Manacor i Ciutadella. Durant el mes d’octubre i novembre de 2017 ja va estar exposada a la sala del Roser de Ciutadella. La mostra romandrà oberta fins al 6 de maig. En el voltant de l’exposició s’han organitzat les següents activitats:

VISITES GUIADES

Visites guiades a l’exposició:

Dissabte 10 de març, a les 17 h, abans de la peça del mes.

Dissabte 7 d’abril, a les 17 h, abans de la peça del mes.

Dijous 19 d’abril, a les 19 h, abans de la conferència.

Visita guiada al jaciment:

Dissabte 5 de maig, a les 10.30 hores, sortida del Museu.

CONFERÈNCIES. Dia 8 de març, a les 20.15 h: "El context cultural dels caps costaners: aproximació a l'edat del bronze a les Illes Balears", a càrrec del Dr. Damià Ramis. Dia 15 de març, a les 20.15 h: "El paisatge de Menorca i Mallorca a la prehistòria", a càrrec del Dr. Llorenç Picornell Gelabert i el Dr. Gabriel Servera Vives. Dia 19 d’abril, a les 20.15 h: “El Museu de Ciutadella, col·leccions i gestió”, a càrrec de la Sra. Majo León, directora del Museu de Ciutadella. Dia 3 de maig, a les 20.15 h: “Pràctiques funeràries a l’edat del bronze a les Illes Balears”, a càrrec de la Dra. Cristina Rihuete. ACTIVITATS ASSOCIADES Activitats per a escoles Taller “Troba la naveta perduda” Adreçat a nins de 9 a 12 anys. Contacte: Museu de Manacor, tel. 971 84 30 65.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado