Felanitx
La ciutat celebrarà la primera edició del Festival Folk Felanitx dedicat a la música d’arrel
La veu, la música i el ball seran protagonistes el 5 i 6 d’octubre en un festival que clourà amb el concert de final de gira de Mar Grimalt.
felanitx.org 18/09/2024 - 14:16:03

La ciutat celebrarà la primera edició del Festival Folk Felanitx dedicat a la música d’arrel

La veu, la música i el ball seran protagonistes el 5 i 6 d’octubre en un festival que clourà amb el concert de final de gira de Mar Grimalt

Felanitx celebrarà el 5 i 6 doctubre el primer Festival Folk Felanitx. Una proposta per acostar la cultura folk, la música, el cant i el ball a la gent. Aquesta és la primera daquestes iniciatives que viurà la vila i amb la que es vol visualitzar aquest tipus de cultura.

Les activitats centrades en el primer cap de setmana doctubre són una clara aposta per la cultura darrel de la qual, amb aquest festival, Felanitx nagafa la bandera. Els dos dies shan dividit en quatre grans grups; Romanços, Ball de Bot, Concert Folk i per acabar el concert de final de gira del disc Espurnes i Coralls de la felanitxera, Mar Grimalt.

Anabel Villalonga i Mar Grimalt, són dues de les artistes participants i, alhora, impulsores daquest Festival. Villalonga en la presentació del festival ha assenyalat que la idea va sorgir parlant amb la gent. A Felanitx hi ha el grup Do Natural i Mar Grimalt que treballen aquesta música, així que va sorgir la proposta i ampliar-la per donar cabuda a molts de tipus de folk. Bàsicament per fer veure a la gent que, precisament, no és allò antic, que fa la gent gran i que ja sha perdut. No és veritat, el folk està molt viu, de fet és la música del poble i hi ha moltes manifestacions diferents dins el folk. El dissabte cinc doctubre, de mitjan matí i fins a la mitjanit, serà el moment de veure, sentir i escoltar aquestes propostes.

Mar Grimalt, dos anys després de presentar el seu primer disc Espurnes i Coralls serà l’encarregada de posar fi a aquesta primera edició del Festival Folk Felanitx. Serà un concert ben especial, així ho explica la felanitxera per cloure el festival volem fer un concert enfocat a la fusió de les músiques del passat amb una mirada al futur. Així, el meu disc de folk industrial juga amb els sons de llocs, en el meu cas de la fàbrica de la meva família, i és allà on sortiren les percussions del meu disc. Vaig ajuntar la meva manera de cantar més darrel amb la manera de ser de la meva família i la música electrònica que és englobar sons gravats. Així que després de dos anys de girar amb el disc, és molt gratificant poder fer el final de gira en el marc del primer Festival Folk Felanitx. A més, a la fàbrica que és allà on va néixer el disc, fent un homenatge a la meva família, i a la música tradicional, però amb la porta oberta al futur serà un concert molt especial”. A més, vull afegir -diu Grimalt- que també no deixa de ser una crítica, ja que el coment ens ha destruït lilla i amb molta de consciència daquest fet fer el concert a un espai que té tanta transcendència dins el poble, que ha estat una fàbrica que en el seu moment va ser pionera dins Mallorca. Jo mhe reconciliat amb ella a través del disc, i ara, gràcies a lAjuntament de Felanitx podré acabar el final de gira en aquest indret i amb un concert molt especial amb moltes col·laboracions”.

Per la seva banda, la batlessa i regidora de Cultura, Catalina Soler ha manifestat que “és una satisfacció poder celebrar aquest festival que ja el dúiem dins el nostre programa electoral, i així la gent pot veure que les coses que es prometen en campanya es duen a terme. Hem d'agrair, molt especialment la col·laboració de la tècnica de cultura de lAjuntament com la dAnabel Villalonga que ha duit el capdavant daquest festival. I va ser amb laparició del grup Do Natural que va sortir la proposta. I a més el festival sha ajuntat amb el final de gira de Mar Grimalt, que ens donarà un bon cartell a aquest festival que vol ser el primer de molts altres i amb el que volem que la gent participi i el gaudeixi”.

Festival

Els Romanços donaran el sus a aquesta primera edició del Festival. Serà el 5 doctubre a les 11.30 hores a la plaça Constitució. Aquest punt serà l’escenari de l’arribada de les cercaviles pels principals carrers de la ciutat realitzar per diferents colles de xeremiers. A les 12 hores un glosat servirà per posar veu i iniciar aquest Festival. Tot seguit, Natàlia Tascón i Delfí Mulet seran els encarregats de la música, amb les millors cançons daquest duet de guitarra i veu.

L’horabaixa serà el moment de ballar, a la plaça dEspanya amb Abeniara i Es Gall de sa Pastera. Linici i el final també comptarà amb la presència dels xeremiers que amb les seves cercaviles serviran de fil d’unió entre un escenari i altre.

Així, a les 20.15 hores a la plaça de sa Font de Santa Margalida, tres grups com Figues dun altre paner, Do Natural i Música Nostra posaran música i lletra a la vetlada.

El diumenge, a les 19.30 hores i a la fàbrica de materials prefabricats Francisco Grimalt, a la carretera de Portocolom, serà Mar Grimalt qui posarà el punt final a aquest primer festival.

Tots els concerts i actuacions són gratuïts llevat del concert de Grimalt pel qual shan de reservar les entrades al lloc web de ticketib.com o a Call Vermell (Felanitx).

 

Reciente
Visto
Comentado