Reglament de concessió d'honors i distincions de l’Ajuntament de Manacor
2 mocions presentades pel grup municipal socialista a l'Ajuntament de Manacor: Aurora Picornell i les Roges del Molinar filles adoptives; Construcció de les noves escoles
Instar l’equip de govern municipal a iniciar de forma urgent la construcció de les dues escoletes de Porto Cristo i de s’Illot, per les quals es varen sol·licitar els ajuts de creació de places de 0-3 anys
AGENCIA MANACORNOTICIAS 22/08/2024 - 05:00:00
Proposar que Aurora Picornell Femenias, Catalina Flaquer Pascual, Antònia Pascual Flaquer, Maria Pascual Flaquer i Belarmina González Rodríguez siguin declarades filles adoptives de Manacor.

Vos feim extensives les dues mocions presentades pel grup municipal socialista a l'Ajuntament de Manacor perquè siguin debatudes al proper Ple ordinari de dilluns dia 9 de setembre. La primera moció sol·licita la posada en marxa dels tràmits perquè Aurora Picornell i les Roges del Molinar siguin declarades filles adoptives de Manacor, després de que fa quasi dos anys, el 20 d’octubre de 2022, les seves restes fossin localitzades a una fossa comú al cementiri de Son Coletes. Els Socialistes de Manacor consideram que és hora de fer justícia i que l’Ajuntament distingeixi a les cinc dones represaliades i afusellades a mans del bàndol feixista amb el màxim honor que el nostre poble pot atorgar a les persones que no han nascut a Manacor.

La segona moció fa referència a la necessitat d’aclarir els terminis de construcció de les noves escoles d’educació infantil i del centre de formació professional que estan prevists en el nou Pla d’Infraestructures Educatives del Govern de les Illes Balears pel que respecta al municipi de Manacor. També sol·licitam que l’equip de govern municipal posi en marxa urgentment les obres per construir les dues escoletes 0-3 anys de Porto Cristo i s’Illot.

les infraestructures educatives del nostre municipi, principalment pel que respecta a les dues propostes plantejades a mitjà termini a Porto Cristo: el nou CEIP Ses Comes i l’ampliació del CEIP Mitjà de Mar.

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA PER A LA DECLARACIÓ D’AURORA PICORNELL I LES ROGES DEL MOLINAR COM A FILLES ADOPTIVES DE MANACOR. Dia 20 d’octubre de 2022 es va anunciar la troballa de les restes d’Aurora Picornell a la fossa número 3 del cementiri de Son Coletes, en el marc de les excavacions del Tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears. Picornell va ser la primera de les identificades del grup de les Roges del Molinar, que posteriorment també foren reconegudes gràcies a les proves d’ADN dels seus familiars. Així, la ciència ha pogut constatar que Aurora Picornell Femenias, Catalina Flaquer Pascual, les seves filles Antònia i Maria Pascual Flaquer, i Belarmina González Rodríguez varen ser represaliades i afusellades a mans del bàndol feixista al cementiri de Manacor la Nit de Reis de 1937, pel simple fet de ser comunistes i símbols de la lluita pels valors democràtics.

Les cinc dones, que residien al barri de Es Molinar de Palma, varen ser empresonades a l’inici de la Guerra Civil a Can Sales, al juliol de 1936, i sis mesos més tard, les tragueren i es perdé la seva pista durant vuitanta-cinc anys, fins que contra tot pronòstic varen ser localitzades fa quasi dos anys a una fossa comú de Manacor i no a Porreres, com apuntaven els historiadors. Recentment les Roges del Molinar han tornat esser protagonistes de l’actualitat política amb el lamentable comportament de l’encara president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, que va destrossar la fotografia d’Aurora Picornell exhibida per la diputada socialista Mercedes Garrido durant la sessió

parlamentària en la que es prenia en consideració la derogació de la Llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears, el passat mes de juny. Aquest fet va ser condemnat de forma generalitzada per les institucions, l’opinió pública i la societat civil. De fet, el Ple de l’Ajuntament de Manacor ja va aprovar al juliol una moció en aquest sentit i el grup municipal socialista considera que ha arribat el moment de donar una passa més, una vegada reescrita la història d’aquestes valentes dones, i que Manacor faci un reconeixement públic a Aurora, Catalina, Antònia, Maria i Belarmina concedint-les la distinció de filles adoptives, perquè encara que no fossin naturals del municipi, aquí els hi arrabassaren la vida injustament, hi han romàs durant vuitanta-cinc anys en silenci i han esdevingut un símbol de la lluita antifeixista, per la qual cosa són dignes mereixedores de la més alta distinció que l’Ajuntament atorga a persones que no han nascut a Manacor.

Per tots els motius anteriorment exposats, proposam al Ple de l’Ajuntament de Manacor els següents ACORDS: 1. Proposar que Aurora Picornell Femenias, Catalina Flaquer Pascual, Antònia Pascual Flaquer, Maria Pascual Flaquer i Belarmina González Rodríguez siguin declarades filles adoptives de Manacor. 2. Iniciar els tràmits administratius pertinents d’acord amb el Reglament de concessió d'honors i distincions de l’Ajuntament de Manacor perquè tal declaració sigui possible a la major brevetat.

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA PEL COMPLIMENT DELS ACORDS DEL PLA D’INFRAESTRUCTURES EDUCATIVES. Per a la millora de la qualitat educativa en els nostres centres és necessari que conflueixin diferents variables: l’equip docent d’un centre, la seva implicació, formació i benestar, el lideratge i l’empenta de l’equip educatiu, la participació del claustre, de les famílies i dels infants i joves en la dinàmica del centre, les metodologies del centre, les ràtios de els aules, la motivació de l’alumnat, la inclusió de cada un dels infants, la personalització de l’ensenyament i, per suposat, les infraestructures del centre. Per primera vegada es va fer un Pla d’Infraestructures 2016-2023 que es basava en criteris tècnics (necessitats d'escolarització, presència d'aules modulars, existència de deficiències estructurals, demanda de l’Ajuntament o del centre, entre d’altres) mitjançant el qual es varen realitzar 1.356 obres a centres educatius, s’invertiren 129.959.196 d’euros en obres i 5.515.736 euros de despeses de subministraments. A la vegada, també es va deixar planificat un Pla d’Infraestructures pel termini 2023- 2027, amb una previsió d’actuacions fins al 2031.

A més, cal recordar que durant la legislatura 2011-2015 pràcticament no se va fer cap actuació, de fet, des del 2013 el pressupost destinat a l’IBISEC va ser de 0 euros. A això se li ha d’afegir que a les Illes Balears l’escolarització cada curs augmenta quasi en uns dos mil alumnes, que durant la pandèmia del Covid-19 moltes obres es paralitzaren i la inflació va augmentar els costos, provocant que moltes licitacions quedessin desertes. No es pot oblidar tampoc que les places de la plantilla de i’IBISEC tenen grans dificultats per ser cobertes i, a la vegada, s’han de reformar infraestructures que són antigues i s’ha de fer front a les urgències sobrevingudes. Per tant, queda molta feina per fer i és evident que tenim nous reptes, com la creació de noves places per a formació professional, la universalització del primer cicle d’infantil 0-3 anys, la davallada de ràtios i l’adaptació dels centres als efectes del canvi climàtic, tant dins les aules com als patis, així com la millora de l’eficiència energètica.

Durant el curs 2023-2024 l’IBISEC ha continuat treballant amb les propostes i actuacions iniciades per l’anterior Govern autonòmic i, paral·lelament, la Conselleria d’Educació ha decidit plantejar un nou Pla d’Infraestructures a deu anys vista, amb una proposta temporitzada d’actuacions a curt, mitjà i llarg termini que ha estat dissenyada a partir de les visites del conseller als centres educatius i als acords als quals s’ha arribat amb els ajuntaments. Pensam que és una bona notícia que es plantegi un Pla d’infraestructures Educatives amb visió de futur, però és necessari que aquest Pla quedi més definit i concretat, tant en la temporització com pel que fa als acords presos amb els municipis. Concretament pel nostre municipi, se va incloure en el Pla d’Infraestructures 2023- 2027, mitjançant l’acord entre l’Ajuntament i la Conselleria anterior, la creació d’un nou CEIP a Manacor que estava previst dins els projectes amb inici de redacció a partir del 2023 per poder rebaixar les ràtios tan elevades que tenim a Manacor, però en el nou Pla d’Infraestructures Educatives presentat per la Conselleria actual se preveu realitzar aquesta actuació a llarg termini, que equival a deu anys.

En el II Pla integral de Formació Professional de les Illes Balears 2022-2025 per augmentar i millorar la xarxa pública de centres integrats de formació professional hi figura el compromís de que abans d’acabar l’execució del Pla esmentat estigui en funcionament un nou CIFP a Manacor. Actualment, ja s’ha fet la divisió entre l’IES Manacor i el CIFP Politècnic Llevant, però comparteixen el mateix edifici, per la qual cosa s’ha de crear una nova infraestructura que permeti ampliar i millorar l’oferta de formació professional, així com tenir més espai per l’institut de secundària. En canvi, en el nou Pla d’Infraestructures educatives de la Conselleria actual aquesta actuació es preveu a mitjà termini, quan entenem que s’hauria d’iniciar en breu. Recordem que al curs 2022-2023 es va fer una ampliació del CEIP Ses Comes per import de 722.930 euros per fer front a les necessitats d’escolarització de Porto Cristo.

Sembla que l’augment d’escolarització continua a l’alça en aquest nucli de població, per la qual cosa en el nou Pla d’Infraestructures Educatives de la Conselleria actual apareix un nou CEIP Ses Comes a mitjà termini, així com una ampliació del CEIP Mitjà de Mar. Durant la passada legislatura, l’Ajuntament de Manacor va participar en la convocatòria d’ajuts de la Conselleria d’Educació i Formació Professional per a la creació de places públiques de 0-3 anys i li foren concedits 666.000 euros per crear una escoleta de 74 places a Porto Cristo i un ajut en espècie (suport tècnic, jurídic i administratiu) de 46.028€; i també 270.000€ per crear una escoleta a s’Illot.

Per tots els motius anteriorment exposats, proposam al Ple de l’Ajuntament de Manacor els següents ACORDS: 1. Instar la Conselleria d’Educació i Universitats a complir l’acord entre l’Ajuntament de Manacor i la Conselleria d’Educació anterior per la creació d’un nou CEIP a Manacor per cobrir les necessitats d’escolarització i per abaixar les elevades ràtios del nostre municipi i, per tant, es proposi que aquesta actuació s’executi a curt termini en el nou Pla d’Infraestructures Educatives.

2. Instar la Conselleria d’Educació i Universitats a complir amb la proposta del II Pla integral de Formació Professional de les Illes Balears 2022-2025 per a la creació d’un nou CIFP a Manacor abans de finalitzar l’execució del Pla i així ampliar l’oferta de formació professional i millorar els espais de l’IES Manacor.

3. Instar la Conselleria d’Educació i Universitats a concretar la temporització de les actuacions de les infraestructures educatives del nostre municipi, principalment pel que respecta a les dues propostes plantejades a mitjà termini a Porto Cristo: el nou CEIP Ses Comes i l’ampliació del CEIP Mitjà de Mar.

4. Instar l’equip de govern municipal a iniciar de forma urgent la construcció de les dues escoletes de Porto Cristo i de s’Illot, per les quals es varen sol·licitar els ajuts de creació de places de 0-3 anys i que permetrien oferir places públiques als infants i a les famílies d’aquestes dues localitats del nostre municipi. Manacor, 21 d’agost de 2024. Núria Hinojosa Abenza, Portaveu del PSIB-PSOE Manacor.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado


3
1
Gabriela.
Na Picornell comunista i dona amb les mateixes ideas i valors que el seu home, un dels pitjors assessins de la guerra a Balears no mereix res. Massa bé que l'haguin trobada i se tengui un respete en els morts però cap homenatge ni res de res.
abajo la izquierda!
Roges ?? Mare meva! no tenen res millor que aportar aquests d'es PSOE per MANACOR.Patétics!
Pecro
Tantes coses prr arreglar a manacor i voltros en mocions que no duen enlloc, aixo no es es parlanent