EUIB
Unides Podem presenta una esmena per a incentivar fiscalment les societat cooperatives
L’esmena, impulsada per la nova diputada de Formentera, pretén que no s’afavoreixi fiscalment les societats anònimes, en detriment de les societats que posen “el treballador al centre”
premsaeuib 02/02/2023 - 19:19:47

Unides Podem presenta una esmena per a incentivar fiscalment les societat cooperatives

L’esmena, impulsada per la nova diputada de Formentera, pretén que no s’afavoreixi fiscalment les societats anònimes, en detriment de les societats que posen “el treballador al centre”

Esquerra Unida de les Illes Balears (EUIB) vol mostrar públicament el seu suport a les societat cooperatives de les Balears, facilitant i fomentant que aquesta modalitat empresarial que posa el treballador al centre es desenvolupi a les nostres illes.

I ho fem en el marc de la nova llei de societats cooperatives, per la qual aquest dijous hem presentat, en una iniciativa conjunta de la nova diputada per Formentera d’EUIB i del Grup Parlamentari d’Unides Podem, una esmena perquè les aportacions al capital social de les societats cooperatives es puguin deduir (fins a un 30%) també de la quota autonòmica d’IRPF. Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Federació de Cooperatives.

Amb aquesta esmena intentam solventar una contradicció que penalitza les societats que posen el seu capital al servei dels treballadors i afavoreix les societats anònimes, o a la seva compravenda d’accions. En resum, cal que els treballadors de les societat cooperatives puguin beneficiar-se, com a mínim, de les mateixes deduccions i privilegis fiscals que gaudeixen les societats anònimes.

Els treballadors que formen cooperatives, a dia d’avui, no poden beneficiar-se dels mateixos incentius fiscals. Uns incentius molt criticats des de la nostra formació en tant que les grans societats, anònimes i limitades, les que conformen grans estructures d’acumulació de capital i passen a sobre dels treballadors a l’hora de repartir guanys, però que en el cas de les societats cooperatives cal incentivar.

Per tant, demanam modificar l'actual deducció per la compra d'accions ampliant-hi els àmbits per tal que s’hi puguin beneficiar també els treballadors que fan aportacions al capital social de les cooperatives. Des d’EUIB apostam, en materia fiscal, per penalitzar els mercats especulatius (com ja vàrem fer amb l’apujada d'impostos per a la compravenda de mansions i villes) i incentivar les iniciatives empresarials que posen la participació i la propietat de l'empresa per part dels treballadors en el centre.

Cal recordar que el foment del cooperativisme, així com facilitar l'accés dels treballadors a la propietat dels mitjans de producció és un mandat constitucional establert a l'article 129 de la CE.

L’esmena ha estat impulsada per Vanessa Díaz, la nova diputada per Formentera, i presentada de forma conjunta amb Unides Podem i la resta de partits del pacte. Cal també donar l’enhorabona al també diputat d’EUIB Pablo Jiménez i a la diputada Antònia Martín, l’encarregada d’aquesta matèria dins el grup d’UP.

Vanessa Díaz va prometre el càrrec el passat dimecres, primer de febrer, i al dia següent ja ha signat i impulsat una esmena que va en la línia en la qual EUIB centra gran part de la seva tasca, la millora directa de les condicions dels i les treballadores, sobretot d’aquelles que constitueixen societats cooperatives a les Balears.

Juanjo Martínez Riera

Coordinador Esquerra Unida de les Illes Balears (EUIB)

 

Reciente
Visto
Comentado